Koloniewoning off-grid  

Dromen - Durven - Doen

Frederiksoord - Koloniewoning 

Frederiksoord is een klein dorp  in de gemeente Westerveld (provincie Drenthe).  
De naam is afkomstig van Frederik van Oranje-Nassau (zoon van Koning Willem I),  die voorzitter en beschermheer van de Maatschappij van Weldadigheid was. 
Sinds juli 2021 staat Frederiksoord, als onderdeel van de koloniën van weldadigheid,  op de  werelderfgoedlijst van UNESCO.

Cees Bijl met de vlag van UNESCO


De Koloniewoningen van de Toekomst worden zoveel mogelijk gebouwd op locaties waar door de eeuwen heen de oorspronkelijke woningen verloren gingen. Met dit herbouwproject wordt vormgegeven aan het streven van de Maatschappij van Weldadigheid om het unieke en historische koloniegebied te behouden voor de toekomst door het te ontwikkelen. Doel is om de herkenbaarheid in landschap en bebouwing zoveel mogelijk te herstellen. 

De koloniewoningen passen dan ook prachtig binnen het authentieke beeld van de karakteristieke lintbebouwing in de Koloniën van Weldadigheid.
bron: Maatschappij van Weldadigheid


Op basis van de informatie van het  Drents Archief stond op "onze" locatie Hoeve 142. 
Eén van de vele koloniewoningen in en rond Frederiksoord. 
Onderstaand een plattegrond van de kolonie Frederiksoord en een deel der kolonie Frederiksoord uit 1870 (door Tresling en Co) (bron: Drents Archief)

Plattegrond in vogelperspectief van de kolonie Frederiksoord en een gedeelte der kolonie Wilhelminaoord, door Tresling en Co, omstreeks 1870 (Drents Archief).